7 веган-продуктів для зміцнення кісток
Після двадцяти п'яти кістки стоншуються щороку приблизно на 1%. Розуміємо, перспектива виглядає похмурою. Але є й добрі новини: цей процес можна сповільнити.
Що впливає на здоров'я кісток
Основна причина витончення кісткок - нестача кальцію. Чи можна з цього зробити висновок, що їжа для укріплення кісток – це продукти з високим вмістом кальцію? Не зовсім.
Продукти для кісток ми умовно ділимо на чотири групи:
-
продукти з високим вмістом білку, оскільки кістка на 30-40% складається з білку,
-
продукти з високим вмістом кальцію, оскільки кістка на 60-40% складається з кальцію,
-
продукти з високим вмістом вітаміну D, оскільки його завдання – сприяти засвоєнню кальцію,
-
продукти з високим вмістом фосфору, цинку, магнію та інших мінералів, оскільки вони беруть участь у формуванні кісткової тканини.
Не менш важливо зменшити споживання продуктів, які виводять мінерали з організму. До них належать алкоголь, кава та продукти з високим вмістом фітинової кислоти.
Зупинимося на фітиновій кислоті, щоб ви раптом не виключили з раціону горіхи, насіння, бобові та інші корисні рослинні продукти. Вони дійсно містять фітинову кислоту, яка прив'язує до себе мінерали та виводить їх з організму.
Щоб знизити кількість фітинової кислоти до безпечного значення, достатньо прогріти продукт перед вживанням (в YARO ми так і робимо).
І ще: вітамін D надходить в організм у неактивній формі. Потім його активізують нирки та печінка. Якщо у вас є якесь захворювання печінки або нирок, швидше за все, ви страждатимете від нестачі вітаміну D, навіть якщо будете пити його у вигляді БАДів.
Їжа для зміцнення кісток
Нут
Залежно від сорту нут може містити від двадцяти до тридцяти відсотків білка (порівняйте: у курячій грудці також тридцять). Більше того, нут містить сім із восьми незамінних амінокислот.
До того ж, нут має багатий мінеральний склад. У 100 гр цього продукту міститься 52% добової норми марганцю, 18% міді, 17% фосфору, 16% заліза та інші цінні сполуки.
Амарант
У 100 гр амаранту міститься чотирнадцять грамів білка, а порція готової крупи вагою двісті грамів на 12% покриває добову потребу в кальції.
Існує міф, що дітям необхідне коров'яче молоко. Вважається, що без нього зупиниться зростання, розвинеться рахіт та безліч інших захворювань опорно-рухового апарату. Але це не так. По-перше, існують цінніші джерела кальцію. По-друге, коров'яче молоко може викликати запалення у кишечнику, оскільки містить білок бета-казеїну типу А1, який не засвоюється в людському організмі.
Насіння кунжуту та чіа
Насіння також приблизно на двадцять відсотків складається з білка. Якщо хочете скласти раціон з акцентом на кальцій, вибирайте насіння кунжуту та чіа – столова ложка цих продуктів містить близько десяти відсотків денної норми кальцію.
Фундук
Всі горіхи містять білок, кальцій і фосфор, але для здоров'я кісток ми рекомендуємо обрати фундук. Це унікальний продукт, в якому фосфор та кальцій містяться в ідеальній пропорції. Це означає, що обидва мінерали засвояться максимально ефективно.
Капуста
Двісті грамів капусти покривають двадцять п'ять відсотків добової потреби в кальції. Приблизно однакова кількість кальцію міститься в савойській капусті, кейлі та більш доступній білокачанній капусті.
Гриби
Рослинне меню для здоров'я кісток обов'язково має включати деякі види грибів, тому що це один з небагатьох рослинних продуктів, що містить вітамін D. Наприклад, у ста грамах лисичок – 53% добової норми вітаміну D (в аналогічній кількості печериць – лише один).
Зелень
Кріп, петрушка, рукола, м'ята – вся зелень є цінним джерелом мінералів. У великій кількості в зелені міститься магній, оскільки цей мікроелемент розташований по краях молекули хлорофілу, пігменту, що надає рослин зелений колір.
Їжа для кісток та суглобів: 2 рецепти від YARO
Салат з амарантом
Інгредієнти:
-
амарант: 300 г
-
кейл: 200 г
-
огірок: 200 г
-
консервований нут без цукру: 300 г
-
кріп: 5 гілочок
-
оливкова олія: 2 ст. л.
-
сіль: за смаком
-
Приготуйте амарант: залийте амарант водою в пропорції 1: 2, доведіть до кипіння і варіть на невеликому вогні півгодини. Охолодіть амарант до кімнатної температури.
-
Промийте нут.
-
Дрібно наріжте капусту, огірки та кріп.
-
Змішайте усі інгредієнти.

Теплий салат з лисичками
Інгредієнти:
-
свіжі лисички: 500 г
-
листя салату: 100 г
-
веган-пармезан: 50 г
-
цибуля: 1 шт.
-
часник: 2 зубчики
-
оливкова олія: 2 ст. л.
-
насіння кунжуту: 1 ст. л.
-
Промийте та почистіть лисички.
-
Дрібно наріжте цибулю та часник, обсмажте до золотистої скоринки.
-
Додайте лисички та обсмажте до готовності приблизно 15 хвилин.
-
Викладіть лисички на листя салату. Полийте оливковою олією, посипте насінням кунжуту та тертим веган-пармезаном.
Підіб'ємо підсумок: їжа для суглобів і кісток - це продукти, багаті білком, вітаміном D, кальцієм та іншими мінералами.
Але здорове харчування має бути різноманітним, оскільки організм потребує й інших елементів – вуглеводів, жирів, вітамінів тощо.
Більше того, в організмі все взаємопов'язане. Наприклад, вітамін D є жиророзчинним вітаміном, який засвоюється разом із жирами. Жири розщеплює жовч, що на 97% складається із води.
Це означає, що, якщо ви п'єте недостатньо води, ваш організм синтезує недостатньо жовчі. Наслідки – жовч не розщеплює жири і жири не допомагають засвоюватися вітаміну D.
Що робити? Допомагати своєму організму: не ставити за мету зміцнення кісток, а прагнути до збалансованого раціону.