Безкоштовна доставка на замовлення від 700 грн! Детальніше
0
0
Ваш кошик порожній

Перегляньте наш каталог і виберіть ті товари, які вас зацікавлять.

Як вибрати корисний гіркий шоколад?

06 января 2022

Гіркий шоколад може стати корисною альтернативою шкідливим десертам, якщо знати, як вибрати справжній шоколад. Розповідаємо, на що звернути увагу при виборі. 

Основні види шоколаду

Основні інгредієнти шоколаду – какао-продукти. У гіркому шоколаді – їх не менше 72%, у темному – від 55 до 72%, у класичному – від 35% до 55%, у молочному – до 35%. 

Найкорисніший шоколад – гіркий. Але число "72%" на етикетці ще не означає, що ви тримаєте в руках корисний гіркий шоколад. Як вибрати продукт, що приносить організму користь? Уважно читати склад. 

 

 

Склад справжнього гіркого шоколаду 

Какао-продукти

У справжньому гіркому шоколаді чотири основні інгредієнти: масло какао, терте какао, підсолоджувач та лецитин (Е 322).

Зверніть увагу: у складі мають бути саме какао-масло та терте какао, а не какао-порошок. Останній продукт залишається після вичавки какао-олії з какао – вони менш ароматні, смачні та цінні, ніж какао-масло та терте какао, але шкідливими їх назвати не можна.  

Підсолоджувач

Ми часто нагадуємо, що рафінований цукор шкодить організму. Знайти шоколад без цього інгредієнта складно, але можливо – вибирайте продукт без цукру або шоколад з корисними натуральними підсолоджувачами, наприклад, кокосовим цукром або стевією.  

І ще один секрет: не поспішайте купувати плитку шоколаду, якщо на етикетці написано "sugar free" або "містить стевію". Sugar free продукт може містити шкідливі штучні замінники цукру, а шоколад зі стевією – додатково рафінований цукор. 

Лецитин

У виборі лецитину є тонкощі: він може бути рослинного і тваринного походження. Якщо їсте тільки рослинні продукти, вибирайте шоколад із позначкою “vegan” – у ньому буде лецитин із сої або насіння соняшника. 

У гіркому шоколаді можуть бути додаткові інгредієнти – горіхи, сухофрукти та спеції.  
 

 

Строк придатності шоколаду

Чим вище у шоколаді вміст какао-продуктів, тим більший термін придатності. Запакований гіркий шоколад зберігається до року, темний, класичний та молочний – близько півроку. 

Як вибрати молочний шоколад?

У молочному шоколаді низький вміст корисних какао-продуктів та висока концентрація цукру.

Якщо любите молочний шоколад, вибирайте плитку з корисними натуральними підсолоджувачами, наприклад, кокосовим цукром або стевією.

І уважно читайте склад: до молочного шоколаду часто додають штучні ароматизатори та інші шкідливі інгредієнти. Добре, якщо у складі будуть лише натуральні добавки, наприклад, ваніль.

Як вибрати білий шоколад?

У молочному шоколаді ще менше какао-продуктів, ніж у молочному. Білий колір йому надає коров'яче молоко – продукт, який може спричинити біль у животі, здуття та висипи на шкірі. 

Якщо любите білий шоколад, вибирайте плитку без рафінованого цукру та штучних інгредієнтів.
 

Як вибрати корисний гіркий шоколад

Підіб'ємо підсумок, як вибрати чорний шоколад. 

  1. Вибирайте плитку без рафінованого цукру: без підсолоджувачів або з корисними природними замінниками цукру. 

  2. Вибирайте плитку без штучних інгредієнтів. 

  3. Купуйте шоколад без рослинних жирів (пальмової олії тощо) – їх додають навіть у гіркий шоколад.

  4. Шукайте продукт з цінними та ароматними какао-продуктами – маслом какао та тертою какао. Продукти з какао-порошком – нижчої якості.

  5. Якщо їсте лише рослинні продукти, шукайте шоколад із позначкою “vegan”.

Після покупки обов'язково вивчіть плитку – у неї має бути рівна глянсова поверхня та однорідна структура. 

Матовість та білий наліт – ознака того, що шоколад неправильно зберігали або якісь процеси на виробництві були порушені. Це ще не означає, що шоколад зіпсувався, але такий продукт може мати менш насичений смак. 

До речі, лецитин із насіння соняшника вважається кориснішим, ніж соєвий. Виробники рідко вказують на походження лецитину, але є трюк: невеликі потіки на звороті плитки вважаються ознакою того, що до складу шоколаду входить лецитин із насіння соняшника.  

Ще один добрий знак – характерний хрускіт, коли ви ламаєте плитку. Якщо звук глухий, можливо шоколад зберігали неправильно. 

І останнє: довіряйте собі. Якщо вам не подобається шоколад з ідеальним складом, шукайте іншого! Солодкий смак дуже важливий для здоров'я нервової системи, і ми наполягаємо, що десерти повинні приносити задоволення. Шукайте улюблений шоколад, і ви обов'язково знайдете його!