Обираємо борошно: який хліб найкорисніший - Блог о здоровом питании | YARO
Безкоштовна доставка від 300 грн Детальніше
0
0
Ваш кошик порожній

Перегляньте наш каталог і виберіть ті товари, які вас зацікавлять.

Обираємо борошно: який хліб найкорисніший

02 ноября 2021

Якби нам запропонували вибрати один продукт, який безпідставно вважають шкідливим, ми не сумнівалися б ні хвилини – це хліб.  

Не сперечаємося: є хліб, який є шкідливим для здоров'я. Але також є корисний хліб, який є джерелом цінних для організму сполук – від вітамінів та мінералів до складних вуглеводів та клітковини. 

Розповідаємо, який хліб корисніший.

Основні інгредієнти хліба

Основні інгредієнти хліба – борошно, дріжджі, сіль, підсолоджувач та вода. Розберемо детально кожен із них. 

 

Борошно 

Чи корисним буде хліб переважно залежить від того, з якого борошна він зроблений. 

Найменш корисний хліб – з пшеничного борошна найвищого гатунку. Це очищений продукт, який не містить цінних для організму речовин і майже на 100% складається з глютену і крохмалю. Більше того, такий хліб має високий глікемічний індекс. Це означає, що він викликає різкий стрибок цукру у крові. 

Якщо ви приготуєте грінки з білого хліба або будете їсти його на другий день, то це трохи знизить вміст глютену. 

Якщо любите пшеничний хліб, обирайте хліб із цільнозернового борошна. Це неочищений продукт, який містить велику кількість вітамінів групи В, мінералів та клітковини. 

І завжди уважно читайте склад, навіть якщо хліб називається "Цільнозерновий", "Fitness" і так далі: на жаль, виробники можуть додавати борошно вищого ґатунку до будь-якого виду хліба.

Чим корисний чорний хліб? 

Невелика кількість житнього борошна може пофарбувати хліб із пшеничного борошна вищого ґатунку в темний колір, і в такому разі, чорний хліб буде не дуже кориснішим за білий батон!

Корисним може бути хліб з житнього, гречаного, спельтового та іншого необробленого борошна. Але будьте уважні: цінне борошно часто змішують із пшеничним борошном вищого ґатунку в далеко не найвигіднішій для вас пропорції.

Тому не забувайте перше правило вибору корисного хліба: завжди уважно читайте склад.

 

Дріжджі

Дріжджовий хліб на промислових дріжджах може викликати здуття живота і порушення мікрофлори, тому питання “чим корисний бездріжджовий хліб” виникає небезпідставно. 

Бездріжджовий хліб на заквасці не тільки не завдає мікрофлорі шкоди, але і допомагає збалансувати мікробіом. 

 

Сіль, підсолоджувач і вода

Сіль і воду не розбиратимемо: звичайно ж, при приготуванні хліба повинна використовуватися чиста питна вода і морська сіль. 

А ось при виборі підсолоджувача враховуйте деталі. 

Важливо розуміти, що невелика кількість цукру буде у складі практично будь-якого хліба, оскільки він бере участь у процесі бродіння. 

Але яким буде цей цукор? Найшкідливіший підсолоджувач – це рафінований цукор. Якщо печете хліб, можете замінити його більш корисним розсипчастим цукром, наприклад, кокосовим. Якщо купуєте хліб, запасіться терпінням – знайти хліб без рафінованого цукру буде нелегко. 

Ще у складі хліба часто можна зустріти мед. Цей інгредієнт покращує смак та аромат хліба, а також є натуральним консервантом – природно збільшує термін придатності.

Який хліб найкорисніший

Найкорисніший – це бездрожжевий хліб із будь-якого необробленого борошна. Чим більше в ньому пшеничного борошна вищого ґатунку, тим він шкідливіший. 

Добре знайти хліб без рафінованого цукру з корисними натуральними підсолоджувачами (розсипчастими цукрами або сиропами).  

Також слідкуйте, щоб хліб не містив будь-які інші штучні інгредієнти – консерванти, ароматизатори тощо.

До речі, пекти хліб не так складно, як багато хто думає. Не можете знайти ідеальний хліб? Випікайте!

 

 

Бонус

 

Корисний хліб: рецепт

 

Банановий хліб:

стиглі банани: 500 г,

цільнозернове борошно: 200 г,

кокосове масло: 100 г,

горіхи пекан: 70 г,

насіння льону: 2 ст л.,

кориця: 2 ч. л.,

сода : 1 ч. л.,

 
  1. розігрійте духовку до 180 градусів у режимі “верх-низ”.

  2. Змішайте борошно, соду, сіль та корицю. Ретельно перемішайте.

  3. Розімніть банани вилкою.

  4. Приготуйте “льняне яйце”: змоліть льон у борошно, змішайте із шістьма ложками води і дайте постояти десять хвилин, щоб маса загуснула.

  5. Додайте "льняне яйце" до бананів. Ретельно перемішайте. Додайте розсипчасті інгредієнти та ретельно перемішайте.

  6. Наріжте дрібно горіхи та додайте до тіста. 

  7. Змастіть форму для запікання кокосовим маслом та застеліть пергаментом.

  8. Викладіть тісто у форму та запікайте годину.