Як не захворіти восени: 5 порад щодо харчування від YARO - Блог о здоровом питании | YARO
Безкоштовна доставка від 300 грн Детальніше
0
0
Ваш кошик порожній

Перегляньте наш каталог і виберіть ті товари, які вас зацікавлять.

Як не захворіти восени: 5 порад щодо харчування від YARO

08 ноября 2021

Осінь – найважчий період для організму. Нестерпно і морально, і фізично: до осінньої нудьги часто додаються сезонні захворювання, і в якийсь момент стає незрозуміло, з чого все почалося.

 

Чим можна захворіти в осінній період?

В осінній період можливо все: інфекційні захворювання, загострення хронічних захворювань і навіть сезонний афективний розлад (депресія, спричинена нестачею сонячного світла).

Це не діло! Ми впевнені, що восени теж може бути круто! Розповідаємо, як не захворіти восени на інфекційні захворювання і позбутися осінньої нудьги. А якщо у вас є хронічні захворювання, обов'язково потрібно поговорити з лікарем.

 

Поради: як не захворіти восени 

  1. Їжте продукти, багаті на вітамін D.

Восени зменшується тривалість світлового дня, а разом з ним – рівень вітаміну D в організмі. Вітамін D відіграє важливу роль у підтримці імунітету. Саме його дефіцит часто пов'язують із тяжким перебігом вірусних захворювань та розвитком сезонного афективного розладу.   

Є два способи отримати вітамін D: під сонцем і разом із їжею. Тому рекомендації теж дві: гуляйте мінімум годину протягом світлового дня (що більше відкритої шкіри, тим краще) і обов'язково включіть у раціон продукти, багаті на вітамін D. 

Якщо не їсте продукти тваринного походження, обов'язково додайте до меню лісові гриби. Сто грамів лісових грибів містять приблизно три добові норми вітаміну D, і це одне з небагатьох рослинних джерел цього важливого вітаміну.

 
  1. Їжте лужні продукти.

У 1932 році вчений Отто Варбург отримав Нобелівську премію з хімії за доказ того, що в слаболужному середовищі (при pH 7,43 і вище) не розвиваються ракові клітини. Пізніше його учні зробили великий внесок у відкриття – у слаболужному середовищі не розвиваються також віруси, бактерії та грибки.

Це означає наступне: що ближче pH вашого організму до 7,43, то нижчий ризик розвитку інфекційних захворювань. Звичайно ж, регулярно вимірювати pH не потрібно, та й на перебіг хвороби впливає безліч інших факторів, але додати лужні продукти в раціон все ж таки необхідно. 

До них відносяться зелені овочі (огірки, зелений горошок, кабачок, стручкова квасоля і т. д.), зелень, цитрусові, сливи, яблука та деякі інші рослинні продукти.

 
  1. Їжте продукти, багаті на білок.

Ніколи не втомимося повторювати: намагайтеся кожен день покривати потребу в білку. Більшість клітин у тій чи іншій кількості містять білок. Практично повністю з білка складаються імуноглобуліни, сполуки, які борються з інфекцією, що потрапила в організм.

Чим менше білка людина з'їдає, тим вище ймовірність інфікування та тяжкого перебігу хвороби. Дефіцит білка також позначається на психологічному стані – переважно з білка складаються нейромедіатори, які підвищують настрій та покращують працездатність. 

До речі, восени дієтологи рекомендують надавати перевагу рослинним джерелам білка, оскільки продукти тваринного походження підвищують кислотність організму. Наші улюблені рослинні джерела білка – нут, сочевиця, кіноа та чіа.

Добова потреба в білку = вага (кг) * коефіцієнт + 50%

 

Коефіцієнти

 

стать/активність

тренується

не тренується

жінка

1

1,2

чоловік

1,2

1,6

 

Якщо жінка, яка не тренується, важить 60 кілограмів, їй важливо з'їдати не менше 90 грамів білка (60 * 1 = 60, 50% від 60 - 30, 60 + 30 = 90). 

 
  1. Їжте продукти, які розріджують кров. 

Восени та взимку згущується кров. Наслідків багато – від нездужання та головного болю до підвищеного ризику утворення тромбів під час вірусних захворювань. 

Найвища кількість кислот, які розріджують кров, – у свіжих та заморожених ягодах. На другому місці – томати (за деякими даними два великі томати не поступаються за дією таблетці аспірину). 

Також досить багато природних антикоагулянтів (речовин, що розріджують кров) міститься в цибулі, часнику, кайєнському перці, імбирі та кориці. 

 
  1. Пийте достатню кількість води.

Вода так чи інакше бере участь практично у всіх процесах в організмі. 

По-перше, рідина розчиняє та виводить з організму безліч токсичних сполук – від продуктів розпаду до загиблих інфекцій. Чим чистіший організм, тим краще імунна система справляється зі своїми обов'язками.  

По-друге, вода зволожує слизові поверхні. Чому це важливо: тільки у зволожених слизових оболонках виробляється імуноглобулін А (сполука, яка затримує інфекцію). У сухих слизових оболонках імуноглобуліну А практично немає, і ризик інфікування зростає в рази. 

Скільки пити? Існує безліч формул розрахунку добової потреби у воді – вона залежить від статі, віку, способу життя та навіть регіону проживання. Ми рекомендуємо не орієнтуватися на спрагу та щодня випивати не менше півтора літра води та розділити цю кількість приблизно на вісім склянок.

 

Бонус: як зменшити ризик виникнення жіночих захворювань

Хороша новина для любителів ягід: журавлина та брусниця містять речовини, які можуть попередити та зупинити розвиток уретриту, циститу та інших жіночих захворювань, спричинених умовно-патогенними бактеріями. Це бактерії, які завжди є в організмі і лише в деяких випадках викликають запалення. Але якщо ви заразилися ІПСШ, ягоди, звичайно ж, не допоможуть - обов'язково зверніться до лікаря.

Осінь – важкий період для організму. Зменшується світловий день, закінчується сезон овочів та фруктів та відбувається ще безліч неминучих подій. 

Але ми можемо підтримати організм і знизити ризик багатьох захворювань. Жодних складних рекомендацій немає: пийте воду, їжте достатню кількість білка та додавайте в раціон якнайбільше різноманітних рослинних продуктів з багатим мінеральним складом. Все просто – не забудьте поділитись із друзями.

 

 

Товари зі статті
Відповідних результатів не знайдено.