3 рецепти домашнього хлібу від повара YARO Тані Білорус
Привіт, мене звати Таня, я повар YARO. Півтора роки я працювала в офісі, але змінила його на кухню. Мені імпонують цінності та місія компанії YARO. Ще на співбесіді я зрозуміла, що це те місце, де я буду почуватися «у своїй тарілці». Зараз я працюю на кухні у відділі випічки. Головне для нас, як для кухарів — якість та безпечність продукту. Я радію, що в Україні є виробництва, де дійсно слідують цим правилам і виконують їх на максимум. І я щаслива бути частинкою всієї команди.
Паралельно я веду свій фудблог, де ділюся рецептами смачних страв без рафінованого цукру та м'яса. Також я готую вдома комбучу і ділюся у блозі всіма процесами приготування.
В дитинстві мене привчали їсти хліб. Та ще й шматок потрібно з'їсти обов'язково до кінця, бо "хвости будуть бігати". Я досі не зрозуміла, що моя бабця мала на увазі, коли це казала, але хліб я таки дуже полюбила. У мене немає улюбленого тортика, наприклад, але без хлібця чи булочки в раціоні я не уявляю свого життя. Проте, магазинний хліб бажає бути кращої якості. Я вже давно не їм "Тостовий" чи "Український", бо його кілометровий склад мене засмучує.
Зате частенько заміняю куплений хліб домашнім. І сьогодні поділюся своїми улюбленими рецептами.
Домашній безглютеновий Бородинський хліб
Інгредієнти:
-
Яйця - 4 шт;
-
Яблучне пюре домашнє або бренду Равлик Боб - 400 г;
-
Кокосове борошно - 130 г;
-
Мелений льон - 30 г;
-
Сода - 1 ч.л;
-
Сіль - 1/3 ч.л;
-
Кмин - 0,5 ч.л.
-
Кунжут - для прикраси.
Приготування:
-
Яйця і яблучне пюре збиваємо блендером.⠀
-
В яблучно-яєчну суміш додаємо кокосове і лляне борошно, соду, сіль та кмин. Добре перемішуємо
-
Форму для випічки простеляємо пергаментом (ідеальний розмір форми - 11*21 см). Виливаємо в неї тісто. Зверху хліб можна прикрасити насінням кунжуту.
-
Відправляємо хліб у розігріту до 170'С духовку приблизно на 40-50 хв.⠀
-
Охолоджуємо та виймаємо з форми. Зберігати такий хліб бажано в холодильнику.
Хліб із зеленої гречки
Інгредієнти:
-
Зелена гречка - 500 г;
-
Сіль - 1 ч.л;
-
Зернята за смаком - 20 г;
-
Вода.
Приготування:
-
Зелену гречку промиваємо та заливаємо 1 л води. Лишаємо на 12 годин.
-
Після цього ще раз добре промиваємо гречку від слизу. Додаємо 250 г води, сіль і збиваємо блендером до однорідної консистенції. Лишаємо для ферментації.
-
Влітку час ферментації може тривати від 12 до 24 год. Взимку, коли в помешканні холодніше, близько 24 годин.
-
Тісто буде готове, коли в ньому з'являться маленькі бульбашки.
-
Готуємо форму - простеляємо пергаментом та змащуємо олією. Виливаємо готове тісто. Посипаємо зернятами.
-
Ставимо у розігріту до 170С духову та печемо 1,5 год.
-
Охолоджуємо та виймаємо з форми. Тепер хліб готовий до вживання.
Морквяний хліб
Інгредієнти:
-
Морква - 240 г;
-
Зелена гречка - 100 г;
-
Сода - 0,5 ч.л.;
-
Борошно цільнозернове - 230 г;
-
Кукрума - 0,5 ч.л.;
-
Сіль - 1 ч.л.;
-
Льон мелений - 15 г;
-
Олія оливкова - 40 г;
-
Вода - 30 мл.
Приготування:
-
Зелену гречку замочуємо у 500 мл води на кілька годин.
-
Моркву відварюємо або запікаємо до готовності.
-
В чашу блендера кладемо очищену варену моркву, промиту зелену гречку, 30 мл води та олію. Збиваємо до однорідної консистенції.
-
Викладаємо масу в глибоку миску. Додаємо просіяне борошно, мелений льон, сіль, соду та куркуму. Замішуємо тісто.
-
З тіста формуємо буханочку і викладаємо на противінь. Можна прикрасити улюбленим насінням.
-
Печемо у розігрітій до 170'С духовці близько 30-40 хв.
-
Коли хліб вистигне, можна нарізати і смакувати.