Кропива, кульбаба та ревінь: нетипова зелень, яку варто додати в раціон
Сьогодні ми знову запросили повара YARO Таню Білорус поділитися оригінальними видами зелені, яку можна додати в свій раціон та рецептами, де її можна адаптувати.
Прийшов сезон свіжої зелені. Здається, у весняний час вона найсоковитіша та найсмачніша, а наші смакові рецептори неабияк радіють свіжим смакам. Тому ми просто не маємо права нехтувати цим продуктом у своєму весняному раціоні, а навпаки, маємо звернути на нього особливу увагу.
Вся зелень корисна. У ній міститься рекордна кількість вітамінів, клітковини і антиоксидантів. Хлорофіл, фермент, який надає листю та пагонам яскравий зелений колір, має очищувальну дію і оновлює організм на клітинному рівні. Зелень допомагає працювати кишково-шлунковому тракту, підтримує корисну мікрофлору в кишечнику, містить велику кількість клітковини, яка потрібна для очищення організму від усього зайвого.
Також свіжа зелень позитивно впливає на волосся, шкіру і організму в цілому, нормалізує рівень глюкози у крові і сприяє обміну речовин. Якщо в щоденному раціоні присутня свіжа зелень, тоді організм значно ефективніше протистоїть вірусам та інфекціям.
Та якщо до кропу, петрушки і шпинату ми вже звикли, то я раджу звернути увагу на більш незвичні види зелені, які додадуть нових відчуттів нашим смаковим рецепторам та нового звучання звичайним стравам.
Молода кропива
Так-так, листя кропиви не поступаються за поживністю бобам, гороху та іншим бобовим. У ній багато солей заліза і калію, містить вітаміни С, А, В, К, каротин, мінеральні солі й органічні кислоти. Кропива очищає судини, сприяє кровообігу, активізує діяльність всіх внутрішніх органів, підсилює основний обмін речовин.
Молоді пагони цієї рослини використовують для приготування салатів, супів, соусів, випічки, а ще квасять, як капусту. Сушене листя часто можна знайти у складі чайних сумішей. Кропиву варто якнайменше піддавати тепловій обробці, щоб у ній залишилось максимум корисних властивостей. Тому у супи кропиву додають в останній момент, а для приготування салатів використовують свіже листя.
Кропиву потрібно збирати в рукавичках, аби не «обпектися». Перед додаванням в салат, зелень необхідно залити кропом на хвилину і промити під холодною водою — так вона втратить здатність «жалити». Збирати кропиву необхідно в екологічно чистих місцях, якомога далі від доріг.
Листя кульбаби
Кульбаба — це рослина багата залізом, фосфором, калієм, інуліном, вітамінами А і С, а також білковими сполуками. Вона допомагає в боротьбі з цукровим діабетом, захворюваннями жовчного міхура і печінки, авітамінозом, анемією та іншими хворобами.
Для приготування їжі використовують як зелене листя, так і квіти та корені рослини. З листочків готують супи, щі, борщі, а також свіжі салати. Найкраще використовувати молоде листя, якщо в ньому присутня гірчинка, зелень можна залити холодною водою і залишити на 30-40 хвилин. Додати до іншої зелені, улюблених овочів та заправити олією холодного віджиму.
Капуста кале
Цю зелень також називають кейл, кучерява капуста, браункойль або грюнколь.
До її складу входить величезна кількість білків (через це її дуже люблять вегани), більше 25 амінокислот, у тому числі 9 незамінних, жирна кислота Омега-3, багато вітамінів А і С та кальцію.
З капусти кале можна готувати зелені смузі, оладки, салати, супи, додавати до гарнірів та перших страв. Листя капусти достатньо грубе, тому для приготування салату його необхідно відділити від стебла і «пожмакати» руками. Таким чином листя втратить грубість рослинних волокон і перетвориться на м‘яку, ніжну зелень, розкриваючи всю користь клітковини.
Ревінь
Ревінь — це рослина, яка допоможе поліпшити апетит, процеси травлення та наситить організм корисними речовинами. Він містить вітаміни групи А, B, C, PP, каротин, пектин, а також калій, магній, фосфор і має загальнозміцнюючі і тонізуючі властивості.
Якщо ревінь не росте на власному городі, і овоч потрібно купувати, варто вибирати хрусткі стебла яскраво-червоного кольору. Найбільш корисні молоді черешки довжиною не більше 30-70 см. У їжу використовують саме стебла ревеню, а листя рослини може бути отруйним.
З кисло-солодкого ревеню можна приготувати смачні пироги, галети, варення, желе, цукати, компоти, киселі та безліч інших страв.
Щоб впевнити вас, що ці види зелені зовсім не страшні і легко можуть доповнити весняний раціон, я підготувала кілька рецептів.
Пиріжки з кропивою
Кропиву тут можна замінити на будь-яку іншу зелень: шпинат, петрушка, кінза і т.д.
Інгредієнти на 10 пиріжків:
-
Борошно цільнозернове — 300 г;
-
Гаряча вода — 130 г;
-
Олія оливкова — 30 г;
-
Сіль — 1/2 ч.л.
-
Кропива — 150 г;
-
Зелена цибуля — 60 г;
-
Твердий сир — 200 г;
-
Вершкове масло — 20 г;
-
Сіль — 1/3 ч.л.
Приготування:
-
Просіюємо борошно, додаємо до нього олію, сіль та гарячу воду. Замішуємо спочатку ложкою, а потім добре вимішуємо руками. Накриваємо і даємо постояти.
-
Цибулю ріжемо, сир натираємо на терку. Кропиву (аби вона не кололася) обдаємо кип‘ятком, потім холодною водою і мілко нарізаємо.
-
Вершкове масло розтоплюємо та змішуємо всі інгредієнти для начинки разом.
-
Далі ділимо тісто на 10 рівних частин. Кожну тонесенько розкачуємо, кладемо начинку і формуємо пирішок.
-
Смажимо на сухій пательні на маленькому вогні під кришкою з обох боків по 3-5 хв. Готово!
Соус песто з молодої кропиви
Інгредієнти:
-
80 г насіння соняшника (можна замінити на кедрові горішки або насіння соняшника);
-
80 г молодої кропиви (пагони до 15 см);
-
3 зубчики часнику;
-
1 ст.л. гірчиці;
-
2 ст.л. соєвого соусу;
-
2 ст.л. лимонного соку;
-
4 ст.л. оливкової олії;
-
Спеції: сіль, перець, харчові неактивні дріжджі — за смаком.
Приготування:
-
Насіння соняшника підсмажити на сухій сковороді, до золотого кольору. Зачекати, щоб насіння охололо.
-
Поєднати всі компоненти та збити в блендері до однорідної маси. При потребі додати трішки кип’яченої води, щоб довести соус до потрібної консистенції.
Салат з кульбаб
Інгредієнти:
-
1 помідор
-
0.5 яблука
-
50 г кореню селери
-
0.5 лимону
-
кунжут, гарбузове насіння за смаком
-
1 апельсин (філе)
-
0.5 ч. л. меду
-
5 кульбаб
-
оливкова олія, сіль за смаком
Приготування:
-
Кульбаби (5 шт.) помийте, обріжте стебла.
-
Наріжте 50 г кореня селери, яблуко (0,5 шт.), один томат - часточками.
-
Апельсин почистіть, залиште тільки філе, наріжте його маленькими шматочками.
-
Вичавіть сік із половинки лимона. Змішайте всі складові, додайте кунжут, гарбузове насіння (за смаком). Потім - лимонний сік, мед (0.5 ч. л.), оливкову олію і сіль за смаком.