ПП шарлотка з яблуками: 3 перевірені рецепти від YARO - Блог о здоровом питании | YARO
Безкоштовна доставка від 300 грн Детальніше
0
0
Ваш кошик порожній

Перегляньте наш каталог і виберіть ті товари, які вас зацікавлять.

ПП шарлотка з яблуками: 3 перевірені рецепти від YARO

24 ноября 2021

Класична шарлотка з яблуками – це французький пиріг, в якому замість тіста в класичному розумінні використовується розмочений в олії або яєчній суміші хліб.

Але на території СНД став популярним інший рецепт, в якому замість хліба використовується бісквіт, тісто з борошна, цукру та яєць. Ми знайшли здорові альтернативи класичній шарлотці з яблуками (але не менш смачні).

ПП шарлотка: яким інгредієнтам потрібно знайти заміну

У рецепті класичної шарлотки з яблуками необхідно замінити два рафіновані інгредієнти: борошно та цукор. 

Чим замінити рафіноване борошно

Ми рекомендуємо замінити рафіноване борошно більш цінним —  пшеничним, житнім або спельтовим цільнозерновим, або борошном з круп, горіхів, насіння, бобових і так далі. 

Не поспішайте замінювати рафіноване борошно більш цінним у пропорції один до одного. Кожне борошно поводиться по-різному, тому вибирайте рецепт пп шарлотки, в якому вже прораховано кількість корисного борошна та інших інгредієнтів.

Якщо хочете адаптувати рецепт, дотримуйтесь наступних правил:

  • мигдальне і кокосове борошно необхідно змішувати з іншими видами борошна, оскільки ці два види борошна сильно вбирають вологу і роблять тісто занадто густим (вони повинні становити не більше 10% від загальної кількості борошна).

  • до безглютенового борошна в деяких випадках потрібно додати стягуючий продукт, який замінить глютен, наприклад, псилліум.

  • якщо використовуєте суміші для випічки, уважно читайте склад —  вони часто містять рафінований цукор та інші шкідливі інгредієнти.

 

Чим замінити рафінований цукор

Є кілька корисних замін рафінованого цукру – цінні види розсипчастих цукрів, натуральні сиропи та рослинні підсолоджувачі. 

Наш улюблений розсипчастий цукор — кокосовий. По-перше, він має найнижчий глікемічний індекс серед розсипчастих цукрів. Це означає, що вона практично не підвищує рівень цукру в крові. По-друге, він наповнює організм цінними сполуками – кокосовий цукор  містить 16 амінокислот, вітамін С та велику кількість мінералів. 

Наш улюблений натуральний сироп – з топінамбуру. Цінуємо його за високий вміст пробіотиків – сполук, необхідних для здоров'я кишківника.

Шарлотка з яблуками без цукру може бути шкідливою чи корисною, тому уважно читайте рецепт. Наприклад, десерти зі штучними підсолоджувачами завдають організму шкоди. Без показань лікаря не рекомендуємо також вживати фруктозу – вона погіршує роботу печінки. 

Ідеальна шарлотка з яблуками без цукру – це пиріг зі стевією (підсолоджувачем з медової трави) або ериритолом (підсолоджувачем із солодких рослин). 

У цих підсолоджувачів глікемічний індекс дорівнює нулю і їх часто використовують разом. Це з тим, що вони мають особливості. У стевії – гіркий присмак, тому велика порція цього підсолоджувача може змінити смак шарлотки. У еритритолу – обмеження щодо дозування. Якщо ви з'їсте більше 35 г еритритолу на добу, може з'явитися діарея. 

У рецептах шарлотки часто є молочні продукти – сир, кефір, сметана тощо. Ми часто нагадуємо, що продукти з коров'ячого молока – не найкорисніша їжа. Але в невеликій кількості вони не завдадуть вам шкоди. Якщо ви повністю перейшли на рослинне харчування, замініть їх на рослинні альтернативи або вибирайте рецепт веганської шарлотки.

3 перевірених рецепти

Сирна пп шарлотка з яблуками

Інгредієнти:

  • яблука: 500 г,

  • творог: 250 г,

  • кефір: 150 г,

  • цільнозернове борошно: 100 г,

  • яйця: 2 шт.,

  • Кориця: 1 ч. л., м. л

Інструкція:

  1. Розігрійте духовку до 200 градусів у режимі верх-низ.
  2. Наріжте яблука тонкими часточками.

  3. Збийте яйця віночком чи міксером. Додайте до них сир і ще раз збийте.

  4. Додайте кефір, борошно, корицю, мед і замісіть тісто.

  5. Змастіть форму для запікання олією.

  6. Викладіть на дно тонкий шар тіста – це буде основа шарлотки.

  7. Викладіть на основу яблука.

  8. Вилийте на яблука тісто, що залишилося. На цьому етапі обережно перемішуйте яблука вилкою, щоб тісто рівномірно розподілилося за формою.

  9. Випікайте шарлотку протягом півгодини.

Безглютенова шарлотка

Інгредієнти: 

  • рисове борошно: 110 г,

  • яйця: 2 шт.,

  • яблука: 3 шт.,

  • кокосовий цукор: 40 г,

  • сметана: 120 г,

  • розпушувач: 2 ч. л.,

  • сіль: щіпка,

  • мелена кориця: за смаком.

Інструкція

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів у режимі верх-низ.

  2. Збийте яйця з кокосовим цукром.

  3. Додайте сметану і збийте масу ще раз.

  4. В окремій чаші змішайте сухі інгредієнти – борошно, сіль, корицю та розпушувач.

  5. Додайте невелику порцію яєчної суміші до сухих інгредієнтів та збийте масу міксерів. Таким чином додайте всю яєчну суміш - має вийти густе тісто.

  6. Наріжте яблука тонкими часточками.

  7. Змастіть форму для запікання олією.

  8. Викладіть у форму яблука та залийте їх тестом.

  9. Випікайте шарлотку 40 хвилин.

Веганська шарлотка

Інгредієнти: 

  • цільнозернове борошно: 300 г,

  • яблука: 200 г,

  • стевія або еритритол за смаком,

  • оливкова олія: 80 г,

  • розпушувач: 2 ч. л.,

  • кориця: 1 ч. л.,

  • вода: 250

Інструкція:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів у режимі верх-низ.

  2. Наріжте яблука тонкими часточками.

  3. Змішайте сухі інгредієнти – борошно, підсолоджувач, корицю та розпушувач.

  4. Додайте до сухих інгредієнтів масло і замісіть тісто.

  5. Додати воду і знову замісити тісто.

  6. Додайте до тіста яблука.

  7. Змастіть форму для запікання олією.

  8. Випікайте шарлотку 45 хвилин.

Коли їсти шарлотку

Шарлотка може замінити прийом їжі. Цікаво, що ви можете їсти цей пиріг і при схудненні, і при наборі м'язової маси. 

Всі десерти ми рекомендуємо їсти до 17:00, наприклад, на перший або другий перекус. 

Якщо шарлотка містить сир, можна з'їсти її на сніданок - чудова альтернатива сирникам або запіканці.  

А ось на вечерю чи перед сном десерти краще не їсти – переїдання на ніч призводить до набору зайвої ваги.

Здорове харчування - простіше і різноманітніше, ніж багато хто думає, тому не бійтеся експериментувати і не поспішайте відмовлятися від улюбленої їжі. Здорові альтернативи є у всіх страв – навіть у бургерів та піци. 

Виключати солодке теж не обов'язково – солодкий смак потрібен людині для здоров'я гормональної системи Важливо прибрати з раціону як мінімум рафінований цукор, але він має безліч корисних природних альтернатив, які не тільки не шкодять, але й приносять організму користь.







 

Товари зі статті
Відповідних результатів не знайдено.