ПП шарлотка з яблуками: 3 перевірені рецепти від YARO
Класична шарлотка з яблуками – це французький пиріг, в якому замість тіста в класичному розумінні використовується розмочений в олії або яєчній суміші хліб.
Але на території СНД став популярним інший рецепт, в якому замість хліба використовується бісквіт, тісто з борошна, цукру та яєць. Ми знайшли здорові альтернативи класичній шарлотці з яблуками (але не менш смачні).
ПП шарлотка: яким інгредієнтам потрібно знайти заміну
У рецепті класичної шарлотки з яблуками необхідно замінити два рафіновані інгредієнти: борошно та цукор.
Чим замінити рафіноване борошно
Ми рекомендуємо замінити рафіноване борошно більш цінним — пшеничним, житнім або спельтовим цільнозерновим, або борошном з круп, горіхів, насіння, бобових і так далі.
Не поспішайте замінювати рафіноване борошно більш цінним у пропорції один до одного. Кожне борошно поводиться по-різному, тому вибирайте рецепт пп шарлотки, в якому вже прораховано кількість корисного борошна та інших інгредієнтів.
Якщо хочете адаптувати рецепт, дотримуйтесь наступних правил:
-
мигдальне і кокосове борошно необхідно змішувати з іншими видами борошна, оскільки ці два види борошна сильно вбирають вологу і роблять тісто занадто густим (вони повинні становити не більше 10% від загальної кількості борошна).
-
до безглютенового борошна в деяких випадках потрібно додати стягуючий продукт, який замінить глютен, наприклад, псилліум.
-
якщо використовуєте суміші для випічки, уважно читайте склад — вони часто містять рафінований цукор та інші шкідливі інгредієнти.
Чим замінити рафінований цукор
Є кілька корисних замін рафінованого цукру – цінні види розсипчастих цукрів, натуральні сиропи та рослинні підсолоджувачі.
Наш улюблений розсипчастий цукор — кокосовий. По-перше, він має найнижчий глікемічний індекс серед розсипчастих цукрів. Це означає, що вона практично не підвищує рівень цукру в крові. По-друге, він наповнює організм цінними сполуками – кокосовий цукор містить 16 амінокислот, вітамін С та велику кількість мінералів.
Наш улюблений натуральний сироп – з топінамбуру. Цінуємо його за високий вміст пробіотиків – сполук, необхідних для здоров'я кишківника.
Шарлотка з яблуками без цукру може бути шкідливою чи корисною, тому уважно читайте рецепт. Наприклад, десерти зі штучними підсолоджувачами завдають організму шкоди. Без показань лікаря не рекомендуємо також вживати фруктозу – вона погіршує роботу печінки.
Ідеальна шарлотка з яблуками без цукру – це пиріг зі стевією (підсолоджувачем з медової трави) або ериритолом (підсолоджувачем із солодких рослин).
У цих підсолоджувачів глікемічний індекс дорівнює нулю і їх часто використовують разом. Це з тим, що вони мають особливості. У стевії – гіркий присмак, тому велика порція цього підсолоджувача може змінити смак шарлотки. У еритритолу – обмеження щодо дозування. Якщо ви з'їсте більше 35 г еритритолу на добу, може з'явитися діарея.
У рецептах шарлотки часто є молочні продукти – сир, кефір, сметана тощо. Ми часто нагадуємо, що продукти з коров'ячого молока – не найкорисніша їжа. Але в невеликій кількості вони не завдадуть вам шкоди. Якщо ви повністю перейшли на рослинне харчування, замініть їх на рослинні альтернативи або вибирайте рецепт веганської шарлотки.
3 перевірених рецепти
Сирна пп шарлотка з яблуками
Інгредієнти:
-
яблука: 500 г,
-
творог: 250 г,
-
кефір: 150 г,
-
цільнозернове борошно: 100 г,
-
яйця: 2 шт.,
-
Кориця: 1 ч. л., м. л
Інструкція:
- Розігрійте духовку до 200 градусів у режимі верх-низ.
-
Наріжте яблука тонкими часточками.
-
Збийте яйця віночком чи міксером. Додайте до них сир і ще раз збийте.
-
Додайте кефір, борошно, корицю, мед і замісіть тісто.
-
Змастіть форму для запікання олією.
-
Викладіть на дно тонкий шар тіста – це буде основа шарлотки.
-
Викладіть на основу яблука.
-
Вилийте на яблука тісто, що залишилося. На цьому етапі обережно перемішуйте яблука вилкою, щоб тісто рівномірно розподілилося за формою.
-
Випікайте шарлотку протягом півгодини.
Безглютенова шарлотка
Інгредієнти:
-
рисове борошно: 110 г,
-
яйця: 2 шт.,
-
яблука: 3 шт.,
-
кокосовий цукор: 40 г,
-
сметана: 120 г,
-
розпушувач: 2 ч. л.,
-
сіль: щіпка,
-
мелена кориця: за смаком.
Інструкція
-
Розігрійте духовку до 180 градусів у режимі верх-низ.
-
Збийте яйця з кокосовим цукром.
-
Додайте сметану і збийте масу ще раз.
-
В окремій чаші змішайте сухі інгредієнти – борошно, сіль, корицю та розпушувач.
-
Додайте невелику порцію яєчної суміші до сухих інгредієнтів та збийте масу міксерів. Таким чином додайте всю яєчну суміш - має вийти густе тісто.
-
Наріжте яблука тонкими часточками.
-
Змастіть форму для запікання олією.
-
Викладіть у форму яблука та залийте їх тестом.
-
Випікайте шарлотку 40 хвилин.
Веганська шарлотка
Інгредієнти:
-
цільнозернове борошно: 300 г,
-
яблука: 200 г,
-
стевія або еритритол за смаком,
-
оливкова олія: 80 г,
-
розпушувач: 2 ч. л.,
-
кориця: 1 ч. л.,
-
вода: 250
Інструкція:
-
Розігрійте духовку до 180 градусів у режимі верх-низ.
-
Наріжте яблука тонкими часточками.
-
Змішайте сухі інгредієнти – борошно, підсолоджувач, корицю та розпушувач.
-
Додайте до сухих інгредієнтів масло і замісіть тісто.
-
Додати воду і знову замісити тісто.
-
Додайте до тіста яблука.
-
Змастіть форму для запікання олією.
-
Випікайте шарлотку 45 хвилин.
Коли їсти шарлотку
Шарлотка може замінити прийом їжі. Цікаво, що ви можете їсти цей пиріг і при схудненні, і при наборі м'язової маси.
Всі десерти ми рекомендуємо їсти до 17:00, наприклад, на перший або другий перекус.
Якщо шарлотка містить сир, можна з'їсти її на сніданок - чудова альтернатива сирникам або запіканці.
А ось на вечерю чи перед сном десерти краще не їсти – переїдання на ніч призводить до набору зайвої ваги.
Здорове харчування - простіше і різноманітніше, ніж багато хто думає, тому не бійтеся експериментувати і не поспішайте відмовлятися від улюбленої їжі. Здорові альтернативи є у всіх страв – навіть у бургерів та піци.
Виключати солодке теж не обов'язково – солодкий смак потрібен людині для здоров'я гормональної системи Важливо прибрати з раціону як мінімум рафінований цукор, але він має безліч корисних природних альтернатив, які не тільки не шкодять, але й приносять організму користь.