Що приготувати в липні? 5 простих рецептів з сезонних продуктів
Липень – один з найбагатших місяців на сезонні овочі, фрукти і ягоди. Тож прийшов час запасатися вітамінами на повну! Цього місяця пропонуємо обирати на ринках рум’яні абрикоси та свіжу малину, солодкий перець, чорниці, гриби та кабачки.
Лисички
Ці прості в приготуванні гриби полюбляють за гарний зовнішній вигляд і приємний запах з нотами сухофруктів і коріння. Як і інші види грибів, вони не призначені для тривалого зберігання. Сухі й сирі гриби слід зберігати в холодильнику не більше доби, а вологі – до 5 годин. Тому рекомендуємо одразу їх обробити: залити водою, промити, а потім відварити.
Варені лисички можуть перебувати в холодильнику до 5 днів. З них можна приготувати перші та другі страви, але ми пропонуємо спробувати поленту зі смаженими грибами, час приготування якої лише 20 хвилин.
Інгредієнти:
-
лисички – 120 г
-
свіжа кукурудза – 50 г
-
кукурудзяна крупа – 100 г
-
кокосове або соєве молоко – 300 мл
-
коксове масло – 15 г
-
веган-пармезан – 20 г
-
спеції – за смаком
Приготування:
-
У глибокій пательні закип'ятити молоко, поступово всипаючи кукурудзяну крупу. Додати спеції та зерна свіжої кукурудзи. Варити, помішуючи, до готовності крупи протягом 10-15 хвилин, потім заправити страву пармезаном.
-
Лисички обсмажити на кокосовому маслі і додати сіль та спеції.
-
Готову поленту викласти на тарілку, змішати з грибами та заправити оливковою олією.
Малина
Із ягід малини можна готувати абсолютно різні страви, десерти та напої: мармелад, пироги, варення, джем, желе, соуси і компоти. Також ми рекомендуємо заморожувати малину, щоб додавати в чай та випічку в холодну пору року. А в спекотний липневий день з малини можна приготувати освіжаючий сорбет.
Інгредієнти:
-
малина – 300 г
-
кокосовій цукор – 180 г
-
лимон – 1 шт.
-
вода – 200 мл
Приготування:
-
Вилити воду в сотейник, додати кокосовий цукор і поставити на вогонь. Довести суміш до кипіння, зменшити вогонь і варити протягом 5-7 хвилин, після чого зняти з вогню та остудити.
-
У сироп додати малину і перебити масу у блендері, після чого процідити через сито.
-
Вичавити сік одного лимона і все змішати. Вилити сорбет в форму, в якій будете заморожувати сорбет і поставити в морозильну камеру.
-
Перемішувати сорбет кожні 20 хвилин протягом першої години, потім кожні 30-40 хвилин протягом 3-х годин.
-
При подачі можна додати м'яту або свіжі ягоди.
Солодкий перець
Овоч, який ще називають болгарським перцем, містить в собі в кілька разів більше вітаміну С ніж у цитрусових. В літній період намагайтеся додати більше солодкого перцю в раціон, і ви отримаєте профілактику та покращення зору та зміцните загальний імунітет. Додавайте овоч у супи, салати, закуски, а також спробуйте приготувати поживний салат із булгуром та червоним перцем.
Інгредієнти:
-
100 г булгуру
-
1 великий червоний перець
-
зубчик часнику
-
4 ст.л зерен кукурудзи
-
дрібка солі
-
1 чайна ложка олії
-
Кінза
-
1 середній томат
Приготування:
-
Булгур відварити або замочити у окропі протягом години.
-
Помідор та перець подрібніть тонкими смужками, додати до них кукурудзу. Зубчик часнику перетерти з кінзою, олією й сіллю. Цю суміш змішати з овочами та залишити маринуватися.
-
Через 15 хвилин змішати крупу з ароматними овочами і подавати до столу.
Молоді кабачки та цукіні
В літній сезон кабачки користуються особливою популярністю серед страв на грилі, рагу та закусках. Ділимося рецептом теплого салату з молодими кабачками, який прекрасно підходить для перекусу під час роботи або для вечері, адже термічно оброблені овочі чудово засвоюються у другій половині дня. Для нього нам знадобляться знайомі інгредієнти, але смак буде приголомшливий.
Інгредієнти 1 порцію:
-
1 молодий кабачок
-
1 невеликий помідор
-
0,5 болгарського перцю
-
1 ч. л. кунжуту
-
паприка
-
2 ст. л. оливкової олії
Приготування:
-
Розріжте молодий кабачок на кружечки і обсмажте з двох сторін в оливковій олії. Присипте обидва боки паприкою для пряного смаку.
-
Наріжте перець і помідор маленькими кубиками.
-
Викладайте на тарілку спочатку кабачки, а потім — нарізані помідор і перець. Додайте сіль, спеції та кунжут.
Мінестроне з літніми овочами і пастою
А на завершення пропонуємо традиційний італійський суп з овочів та пасти. Ідеально для обіду серед спекотного дня!
Інгредієнти:
-
2 картоплини
-
1 морквина
-
2 стебла селери
-
1 цибулина
-
зерна з одного качана кукурудзи
-
200 г броколі
-
2-3 помідора
-
1 зелений цукіні
-
1 жовтий цукіні
-
жменя дрібної пасти
-
сіль, перець – за смаком
-
сушені італійські трави – за смаком
-
1 ст.л. оливкової олії
Приготування:
-
Всі овочі нарізати дрібними кубиками. Цибулю дрібно покришити, селеру нарізати тонкими часточками.
-
У каструлі з товстим дном обсмажити цибулю і моркву на оливковій олії. Потім додати селеру, цукіні і готувати ще 5 хвилин.
-
Додати помідори, тушкувати ще кілька хвилин. Всипати італійські трави, сіль, перець, інші овочі і влити 1 л гарячої води. Варити 10 хвилин на слабкому вогні, за 5 хвилин до готовності додати дрібну пасту.
-
Готовий суп розлити по тарілках, присипати нарізаною зеленню і подавати до столу.